Utstillling: 70 år siden deportasjonen av jødene

2012

For å markere at det i 2012 er 70 år siden deportasjonene av jøder fra Bergen arrangerer Amalie Laksovs Minnefond en utstilling i samarbeid med Bergen Offentlige Bibliotek. Utstillingen ble åpnet i Bergen Offentlige Bibliotek 26. oktober av ordfører Trude Drevland.

Utstillingen forteller om den jødiske bosetningen i Bergen, hvor de kom fra, hvilke næringer de drev og om fordelingen av bosetningen mellom Bergen og andre norske storbyer. Aksjoner og restriksjoner som følge av den tyske okkupasjonen ble nøye beskrevet, især kravet om registrering. Dette gjorde lettere for myndighetene å identifisere, arrestere og deportere jødene i Bergen i oktober 1942. De deporterte jødene endte opp i Auschwitz hvor de uten unntak ble myrdet.

I etterkant av utstillingsåpningen ble de fremmøtte invitert til en samling i bibliotekets auditorium. Biblioteksjef Leikny Haga Indergaard hilste på vegne av Bergen Offentlige Bibiotek og Per Kristian Sebak holdt et foredrag om de historiske hendelsene på vegne av Minnefondet. Blant de inviterte gjester var Ruth Kaminka som ble arrestert 25. november, men løslatt kort etter ettersom hun kun var halvt jødisk. NRK Hordaland sendte samme kveld et innslag fra åpningen, sammen med et intervju med Ruth Kaminka, hvor hun viste huset hun bodde i da hun ble arrestert. Historiker Per Kristian Sebak ble intervjuet i studio i etterkant av reportasjen.

Utstillingen vil stå i Bergen offentlige bibliotek frem til utgangen av mars 2013.

Oversikt tildligere prismottaker

Design & utvikling Sømme

© 2024 Amalie Laksovs Minnefond / Logg inn