Prisutdelingen 26. november 2011

Amdam forteller om bakgrunnen for oppsetningen
Laksovprisen 2011 ble overrakt den 26. november til skuespiller og regissør Stig Amdam. Amdam fikk prisen for sitt arbeid med teaterstykket «Et bedre sted», som ble oppført ved DNS vinteren/våren 2011.

Under prisutdelingen fortalte Amdam at de årlige minnemarkeringene på Møhlenpris inspirerte ham til å skrive og sette opp teaterstykket. Amdam bor på Møhlenpris og hadde sammen med sine barn tatt del i minnemarkeringene over flere år. Etter hvert ble han nysgjerrig på å finne ut mer om skjebnen til jødene som ble arrestert og deportert i 1942. Han fikk kjennskap til rystende historier som berørte ham sterkt og som han ønsket å formidle videre. Dermed begynte han arbeidet med teaterstykket. Han ønsket å lage et teaterstykke særlig med tanke på ungdom, slik at ungdommen skulle oppleve en forestilling som angikk dem.

De mange tilbakemeldingene Amdam fikk da stykket ble satt opp viser at han lyktes med akkurat det. Alle forestillinger ble utsolgt, DNS måtte forlenge oppsetningen, og mange flere ønsket å se stykket etter at siste forestilling var spilt ferdig. Amdam understreket at selv om «Et bedre sted» ikke vil spilles flere ganger med denne oppsetningen, så er manuset skrevet, og man har dermed muligheten for å sette stykket opp nå nytt i en gang i fremtiden.

 

Amdam uttrykte stor takknemlighet for å bli tildelt Amalie Laksovs minnepris. Prisen bestod av kr 30 000. I tillegg mottok Amdam et foto med motiv fra Cort Piilsmauet i Bergen, en sidegate opp fra gågaten (Strandgaten) der Grand Magasin, Amalie Laksovs «Kortevaremagasin», tidligere lå. Etter pristildelingen spilte pianist Paul Goldstein et stykke skrevet for anledningen.

I forkant av arrangementet i Raftohuset gikk det årlige fakkeltoget fra Møhlenpris skole. Fakkeltoget er til minne om de 11 jødene som ble arrestert og deportert i 1942. Fakkeltoget ble avsluttet ved Menneskerettighetenes plass, hvor fungerende leder i Hordaland AUF, Linn Kristin Engø, holdt appell.

Design & utvikling Sømme

© 2024 Amalie Laksovs Minnefond / Logg inn